Фандъкова: Контролът в София е строг! Много е важно да спазваме мерките

Фандъкова: Контролът в София е строг! Много е важно да спазваме мерките

София първа въведе всички рестриктивни мерки. Първи затворихме нощните заведения, гимназии. Следим всички данни, за да се взимат само работещите мерки. Давам предложения за столицата и на здравния министър. Това заяви пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Сега не е време за политически битки. През лятото направихме всичко възможно за болниците в София. Проблемът с медиците не е от вчера“, отговори Фандъкова на изказване на президента, че управляващите са пропуснали подготовката на лечебните заведения през лятото.

Имаме траен положителен процент на антгенните тестове – 30% от тестваните са заразени, разкри столичният кмет.

Контролът в столицата е изключително строг – правят се по няколко пъти проверки и на Коледния базар. Има актове към търговците и собственика на базара. Вчера решихме Коледният базар да работи до 20 часа. Консумацията на място е забранена. Няма риск за хората, ако не се струпват, носят маски и взимат храната си за вкъщи, съобщи градоначалникът.

Тази вечер в 19 часа ще се запалят коледните светлини в София без публика и тържество, каза Йорданка Фандъкова.

Над 80% от софиянци носят маски в градския транспорт. Повечето хора в София спазват мерките. Все вече познава заразен или болен и хората са отговорни. Много е важно да спазваме мерките, разкри кметът на София.

Проблем с мръсния въздух имаме, в момента нямаме сериозен проблем, показа Фандъкова европейските данни за днес към 8 часа.

„Климатичните условия, горенето на неподходящи предмети и въглища и колите са причината за лошото качество на въздуха. Затова защитихме два проекта за безплатна смяна на отоплителните инсталации. Смениха се и 500 филтри на комини, които не могат да участват в програмата за смяна на уредите“, съобщи Йорданка Фандъкова.