Фандъкова: В момента не стои въпросът за затварянето на София

В момента не стои въпросът със затварянето на София заради коронавируса. Това увери кметът на града Йорданка Фандъкова пред БНТ.

„Виждаме, че вскеи ден броя на заразените се увеличвава, по-важнот е, че се увеличава броя на хоспитализираните. Най-важното е да запазим здравната система и медиците, което изисква дисциплина и уважание. В момента мерките са адекватни и достатъчни, за да продължим икономическата дейност в града“, обясни кметът

Тя съобщи, че от началото на седмицата е акцентирано върху по-строгия контрол за спазване на противоепидемичните мерки. „От началото на седмицата са проверени над 1600 търговски обекти, издадени са само 4 акта за неносене на маски. В градския транспорт проверките са от ЦГМ и полицията има 17 акта за неносена на маски и 4 предупредителни протокола“, каза Фандъкова.

За заповедта за носена на маски на открито тя коментира: „Смятам, че след заповедта е много конкретна и показва, че мерките са възможно най-леките и става въпрос са носена на маски на октритто само когато не може да се осигури физическа дистанция“.

Фандъкова каза, че общинските болници са в стабилно състояние.