Фалшиви хоспитализации: Как болница „Лозенец” източи 400 000 лева

Бившата правителствена болница „Лозенец“ е източила 400 хил. лева от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с отчитането на фалшиви хоспитализации, установи разследване на Миролюба Бенатова, излъчено в две части в предаването „Алтернативата“ по ТV1.

Става въпрос за над 100 души, които първо са преминали на профилактични прегледи през болница „Лозенец“ по линия на частен застраховател, с който техните работодатели имат сключен договор.

Профилактичните прегледи са проведени през ноември и декември миналата година, а малко след това хората са отчетени пред НЗОК като хоспитализирани „по спешност“ с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Става въпрос за предимно млади хора, при които профилактичните прегледи не са показали нищо обезпокоително и никой от тях не е лежал действително в болница.

Ето как е ставала измамата: „На 26 ноември бяхме извикани на организиран профилактичен преглед в болница „Лозенец“ по линия на допълнителното здравно осигурянаве, което имаме“. Това заяви в ефира на „ЕвроДикоФ“ Боян Бакърджиев – пациент, който е изненадан от документите, които вижда с описаните изследвания, които са отчетени като извършени, както и поставената диагноза. Разследването е направено от Миролюба Бенатова.

„Прегледът беше сутринта в 9. Пълна кръвна картина, PCR тест и Доплер изследване на кръвоносните пътища на краката“, допълни още той. „На 14 януари ми се обадиха от здравната каса“, сподели гражданинът.

„Аз бях на 27 ноември на същите прегледи пак чрез допълнителното ми здравно оситуряване, което имам“, твърди друга пациентка в същата ситуация – Гергана Христова. „На 14 януари получил обаждане по телефона от една дама, която се представи от НЗОК с въпроса дали на 26 ноември съм бил хоспитализиран в болница „Лозенец““, изрази своето учудване Боян Бакърджиев.

„Тя ме запита дали съм склонен да попълня декларация, в която да декларирам, че не съм бил лежащ в тази болница на тази дата. Те взеха адреса на работното ми място, разбрахме се да дойдат на другия ден и повече никой не ми се обади“, сподели пациентът.

„Аз като един разсеян човек, не им се обадих. Докато не попаднах на материала на Миролюба Бенатова и видях разследването. Писах коментар във фейсбук под публикацията, тя се свърза с мен“ , разказа Бакърджиев.

„Аз се съгласих да застана пред камера. В това време се обадих на НЗОК. Напомних им, че сме имали уговорка. Те видимо се ошашкаха“, припомни гражданинът.

„При мен нещата стоят по същия начин. Само имаме разминавания в датите“, коментира Гергана Христова.

Previous post Подалият оставка архитект на „Триадица“: Собсветникът на павилиона не е случаен
Next post Връщат щандовете с книги на площад „Славейков“