Фалит! Заради локдауна: Заведения за над 100 милиона лева обявени за продажба

Фалит! Заради локдауна: Заведения за над 100 милиона лева обявени за продажба

Решението на правителството да остави заведенията затворени поне до 31 януари засили агонията на ресторантьорския бранш под тепетата. Равносметката дотук е повече от притеснителна – близо 200 ​обекта на обща стойност над 100 мил. лева се продават в Пловдив, но интересът към всички тях засега е нулев.

Кризата не е пощадила никого – от малките квартални кръчми, до култови заведения в центъра на града, пише „Марица“. Цифрата на затворените обекти само ще расте през следващите седмици, прогнозират от бранша.

Някои от заведенията са на тезгяха повече от година. Такъв е случаят с помещението на рок бар „Download“ на улица „Лейди Станфорд“ (преди това там беше друг култов клуб – „Библиотеката“) в перфектния център на Пловдив.

Собственикът продава цялата 4-етажна сграда за 1,6 милиона лева, в която два от етажите са пригодени за заведения.

Популярно заведение на бул. „България“ в „Кършияка“, където последно се помещаваше пицария „Верди“, също е за продан. Помещението с квадратура от 424 кв. м има капацитет 130 места в салона и прилежаща градина за още 300 души, а цената, срещу която се търгува, е 1,4 млн. лева.

Дори и Старият град, който доскоро беше интересен за повечето инвеститори, усеща кризата. Две от популярните заведения там също търсят нови собственици. Култовото кафе „Старинно“, което е и едно от най-старите заведения в града изобщо, се продава срещу 460 хил. лв., а бившото заведение „Алафрангите“ може да намери нов собственик срещу 1,1 млн. лв.

В кварталите също се разпродава яко. Клуб „Кофеин“ в „Смирненски“ е един от най-скъпите имоти на пазара в Пловдив с цена от близо 1 млн. лева. Заведението беше едно от най-вървежните в квартала и в летните месеци често беше пълно заради голямата си градина от 600 кв. м и капацитет от близо 300 места.

В арт-квартала „Капана“ също има заведения, които търсят новия си собственик. Напълно готово и ремонтирано помещение на една от най-оживените пешеходните улици в квартала – „Златарска“, което никога не отвори, пък се предлага в момента за 880 хил. лева. Не липсват и по-малки квартални ресторанти за продан – като култовата кръчма „Метроном“ в кв. „Източен“, за която собственикът търси 75 хил. лева.