Учени: 24 май да се казва „Празник на Св. св. Кирил и Методий“

Празникът 24 май да носи в наименованието си имената на светите братя Кирил и Методий. Тази идея споделиха учени по време на обществено обсъждане, организирано от парламентарната комисия по образованието, след като парламентът прие на първо четене преди седмица празникът да не е на славянската, а на българската писменост и култура.

Раздвоение между учените има по въпроса дали изобщо да се прекръсти празничният ден. Близо 30 учени, историци и учители взеха участие в дискусията.

24 май е първият български празник, който започва да се празнува с идването на учениците на Кирил и Методий, но като празник на славянските братя, заявиха част от учените и отбелязаха, че основен проблем е пропуска на имената на двамата братя в името на празника. Би се избегнал общоевропейския дух, ако празникът приеме названието „български“, посочиха някои.

По време на дискусията преобладаваше мнението, че думата „славянски“ трябва да остане в името на празника, защото в противен случай е възможно празникът да бъде взет от другите славянски народи. „Като премахнем славянската писменост от празника ни, ние ще дадем шанс на Русия и Сърбия да го узурпират“, смята Александър Николов – преподавател в СУ.

Българска писменост и славянската култура и Българската азбука и славянската писменост пък са други идеи, които се появиха по време на обсъждането.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share