Учени нобелисти създадоха покритие, което унищожава COVID-19

Нобеловият лауреат Константин Новоселов и колегите му от швейцарския Шафхаузенски технологичен институт създадоха покритие на базата на графена, което деактивира 90 на сто от частиците на COVID-19, на вируса на грипа и други патогени.

Новината съобщи самият учен на онлайн пресконференция.

„Сега работим върху създаването на нови функционални материали, способни да реагират на измененията на външната среда и да променят структурата си. Опитахме се да ги използваме в борбата срещу COVID-19, създавайки покритие на базата на двумерни материали и полиелектролити, които могат да унищожат вируса“, каза той.

Тези материали, които са форма на графен – двумерен въглерод, са способни да реагират на приближаването на частиците на вируса или други патогени и да променят структурата си така, че протеиновата обвивка на вируса започва да се разрушава, предаде ТАСС, цитиран от „24 часа“.

Новоселов и колегите му изпитали действието на това покритие, като проследили как то взаимодейства с разтвори, съдържащи частици SARS-CoV-2 и различни щамове на грипа. Опитите им показали, че 90 на сто от частиците на патогените се унищожават, което означава, че тази форма на графен може да се използва в борбата срещу COVID-19.

Новоселов и Андре Гейм, и двамата европейски учени от руски произход, получиха Нобеловата награда за физика през 2010 г. за работата им по създаването на свръхтънката форма на въглерод – графен.

Previous post Опасност от срутване, заради теч в подлеза на Ларгото
Next post Заради коронакризата: Магазини известяват клиентите онлайн кога работят