Учени: Иде апокалипсис, Земята се нагрява прекомерно

Учени: Иде апокалипсис, Земята се нагрява прекомерно

Приближава ли апокалипсис, се питат учени от Технологичния институт на Ню Джърси в САЩ, които са открили неочаквано последствие от климатичните промени. Те са стигнали до извода, че Земята е станала по-тъмна, тъй като енергията се улавя на повърхността, вместо да се отразява в Космоса. От десетилетия учените наблюдават светлината, която се отразява от повърхността на Земята и пада върху Луната.

Авторите на новото проучване са анализирали тези данни, както и резултати от сателитни наблюдения. Оказва се, че през последните 20 години се наблюдава „значително намаляване на отражателната способност на Земята“. Към момента нашата планета отразява около половин ват по-малко светлина на квадратен метър, отколкото в началото на века.

Освен това през първите 17 години показателите са били относително стабилни, докато през последните три години е отчетен рязък спад от 50 процента. Учените са се надявали, че затоплянето ще доведе до образуването на повече облаци. Бялата им повърхност ефективно отразява слънчевата светлина обратно в Космоса и следователно увеличава албедото.

В действителност обаче очевидно протича обратният процес. Облаците стават все по-малко, вероятността да отразяват светлината също намалява, в резултат на което планетата потъмнява и се нагрява. Средното албедо на Земята трябва да бъде 30-35 процента.

Към днешна дата обаче тази цифра е спаднала до 29,5 процента. Авторите на изследването са успели да установят причината за аномалията. Те са открили, че количеството на ярките и отразяващи ниско разположени облаци над източната част на Тихия океан е намаляло значително през този период. Това е същата област край западните брегове на Северна и Южна Америка, където е регистрирано повишение на температурата на морската повърхност. Според НАСА енергийният дисбаланс на нашата планета се е удвоил от 2005 до 2019 г., което застрашава глобалното изменение на климата в близко бъдеще.