Ученици са завели терориста Абдула при Самюел Пати срещу пари

Ученици са посочили на нападателя учителя Самюел Пати, който беше обезглавен в петък при ислямистко нападение, срещу което са получили между 300 и 350 евро, съобщи френската антитерористична прокуратура, цитирана от Франс прес.

Седем души са били изправени пред правосъдието за „съучастие в терористично убийство“. Сред тях има двама непълнолетни на възраст 14 и 15 години, обвинени, че срещу парична сума са посочили учителя на нападателя му пред колежа, заяви Жан-Франсоа Рикар, предаде БТА.

„Когато дошъл край училището към 14 ч. Абдула Анзоров се опитал да идентифицира жертвата си и с тази цел се обърнал към ученици“, на които предложил сума от 300 до 350 евро, заяви Рикар. Двама ученици дали на убиеца физическо описание на жертвата и останали с него. Малко преди 17 ч. няколко тийнейджъри, свързани с жертвата, посочили Самюел Пати на нападателя, докато учителят излизал от училището, добави прокурорът.

Веднага след като дал остатъка от обещаната сума, убиецът тръгнал след учителя. Според прокурора Анзоров казал пред първите двама ученици, че иска да „унижи и набие“ Пати и да го „принуди да иска прошка“ за показването на карикатури на пророка Мохамед.

Предявяването на обвинения на непълнолетни младежи във връзка с терористичен случай не е нещо необичайно, но повдига въпроси, подчерта Рикар.

Сред останалите лица, които бяха изправени пред съда, са родител на ученичка (Брахим К.) и ислямисткият активист Абделхаким Сефриуи, които „са посочили учителя като мишена в социалните мрежи“. Родителят е публикувал няколко видеоклипа, в които „използвал заплашителни изрази“ спрямо Самюел Пати заради урок за свободата на словото, на който, както той твърди, присъствала дъщеря му и в който учителят използвал карикатури на пророка Мохамед. Според прокуратурата дъщерята на Брахим К. учи в същия клас, но този ден не е била на училище поради болест.

Във връзка с тези видеозаписи Брахим К. е поддържал контакт с нападателя, с когото разменяли съобщения. Според Рикар атентатът се вписва „в контекста на призив за убийства“, отправен след повторното публикуване на карикатурите на Мохамед от седмичника „Шарли ебдо“ в началото на септември, преди началото на процеса за атентатите в Париж през 2015 г. Прокурорът припомни и нападението със сатър, извършено на 25 септември пред някогашната редакция на сатиричния седмичник и „три послания“ на Ал Каида и на йеменския й клон, които призовават за убийства на лица, свързани с повторното разпространение на тези рисунки.

След убийството на учителя са започнати окоро петнайсет разследвания за възхвала на тероризма, смъртни заплахи или подтикване към престъпление, съобщи парижката прокуратура.

Мюсюлманите смятат всички изображения на пророка Мохамед за светотатство, припомня Ройтерс.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви вчера, че Сефриуи е бил пряко замесен в нападението. Днес правителството разпусна неговата организация „Колектив Шейх Ясин“.

Previous post Кивито защитава организма от появата на ракови образувания
Next post Деси Слава се втали като с магическа пръчка, по-секси не сте я виждали