Управляващите предлагат фигура, която да разследва главния прокурор

Да се създаде нова правна фигура, която да може да разследва главният прокурор. Това предлагат от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ чрез промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт, които са в изпълнение на препоръките на Европейската комсия, стана ясно на брифинг в НС на депутите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Красимир Ципов.

По думите на Десислава Атанасова фигурата ще се избира от пленума на ВСС, а процедурата трябва да започне 3 месеца, след като влезе в сила закона. Кандидатът трябва да отговаря на критериите- минимум 12 години магистратски стаж във ВАС, ВКС и ВКП, да има високи нравствени качества и през последните 5г. да не са му налагани дисциплинарни наказания. Право да предлагат ще имат минимум 6 члена на ВСС.

Ципов пък обясни, че разликите между сегашното предложение и това от миналата година на МС е, че сега те предлагат този прокурор, който ще разследва главният да бъде избиран от пленума на ВСС с обикновено мнозинство. Друга разлика е ,че делата за престъпление от главния прокурор ще бъдат подсъдни на специализирания наказателен съд. „Смятаме, че не трябва да се отличаваме от НПК“, подчерта Ципов.

Previous post Семейство без пари за хляб, за да може децата да учат онлайн
Next post Пълна лудница за джипитата! 12 часа в кабинета и нонстоп на телефона