Уникална находка на 4000 години в Египет

Уникални работилници за мумифициране на хора и животни са открити в некропола Сакара край Кайро, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Екипът от археолози, ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири, е намерил и красиво изрисувана гробница отпреди 4400 години, предава БТА.

Двете работилници за мумифициране – една за хора и една за животни, са най-големите, откривани досега. Те са удивително добре запазени, като в тях са се съхранили и използваните инструменти и материали. Учените за първи път виждат всички етапи на мумифицирането – от почистването на тялото до обработването му със соли и смоли.

Намерената в близост 4400-годишна гробница е от Петата династия. Стените й са украсени с красиви изображения от всекидневието на древните египтяни по онова време. Собственикът й е бил ръководител на изграждането на канали, върховен жрец и главен писар.

Археолозите са открили и цветно изрисуван саркофаг, както и статуетки с различен размер.

В края на май 2022 година египетските власти обявиха откритието на 250 дървени богато изрисувани саркофази и 150 бронзови статуетки на древноегипетски божества в същия район.

Сакара е некропол на древноегипетската столица Мемфис. В него се издига стъпаловидната пирамида на фараона Джосер, смятана за първото каменно архитектурно съоръжение в света.

Previous post Твърде ранният секс разваля ли връзките?
Next post Да си пенсионер в Кипър: Властите им предлагат безплатни почивки