Уникален имот „скрит“ в природата

Уникален имот „скрит“ в природата

Японският архитект Соу Фуджимото завърши един от най-футуристичните си проекти – музей, посветен на музиката, покрит с вълнообразен покрив в градския парк на Будапеща. „Домът на музиката“ е с разгъната застроена площ от 9000 кв.м. В него може да се види историята на музиката през последните 2000 години.

Архитектурният шедьовър е построен на мястото на офис сграда и е заобиколен от дървета. Фуджимото е решил фасадата на сградата в стъкло. Надвисналият покрив цели да създаде у хората усещането все едно са под балдахин.

„Бяхме очаровани от множеството дървета в градския парк и вдъхновени от пространството, създадено от тях. Докато дебелият и богат балдахин покрива и защитава заобикалящата го среда, той също така позволява на слънчевите лъчи да достигат до помещенията. Етажите са с отворени пространства и там границите между вътрешното и външното се размиват, като продължение на естествената среда“, казва Фуджимото.

Покривът на сградата е осеян със 100 отвора. Някои от тях за запълнени с дървета, а други представляват светлинни кладенци, които позволяват навлизането на максимално количество естествена светлина в помещенията. От долната страна на покрива са разположени 30 000 геометрични фигури, които имат за цел да имитират част от природата.

„Домът на музиката“ се състои от три етажа. Това не е случайно – всеки от тях има за задача да отразява „трите движения на музикалната партитура“. На приземния етаж са разположени две концертни зали. По-малките от тях ще се използват основно за лекции и семинари, а аудиторията със стъклените стени и капацитет 320 души, ще се използва за музикални изпълнения.

На втория етаж ще има мултимедийна библиотека и архив на унгарската поп музика. Там ще се разположат класните стаи и офисите.

Пътят към третия етаж е решен с голяма вита стълба.