Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица публикува данни в своя Туитър“, от които следва, че общият обем на военната помощ за Киев от западните страни от началото на войната възлиза на 41 милиарда долара. Според Кислица това е с 14% по-малко от военния бюджет на Русия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Кислица се позовава на данни от Института за световна икономика към университета в Кил, който оценява обема на чуждестранната военна помощ за Украйна, отнесен към бюджетите за отбрана на помагащите държави.

По този показател Латвия остава лидер, оказвайки помощ на Украйна, възлизаща на 41% от военните ѝ разходи. В челната десетка влизат още Естония, Литва, Полша, Люксембург, Чехия, Словакия, Словения, Великобритания и Норвегия.

Въпреки това, по отношение на абсолютните обеми на военната помощ за Украйна, САЩ водят с огромна разлика, общият размер на помощта от която (не само във военната, но и в хуманитарната и финансовата сфера) вече възлиза на повече над 52 милиарда евро. На второ място е Европейският съюз, който отпусна различни помощи за 29 млрд. евро.

Сумата от 41 млрд. евро е 7,6 пъти повече от целия военен бюджет на Украйна за 2022 г.