Украйна: Водата от „Каховка“ стигна до България, заедно с трупове

Водата от взривения украински язовир „Каховка“ стигна до България. Заедно с трупове на мъртви крави, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Изданието посочва, че по български плажове са били открити трупове на крави, вероятно от Херсонска област, в която руските окупатори взривиха язовирна стена, предизвиквайки ужасяваща екологична и хуманитарна криза.

Първият труп на животно е открит в община Царево в югоизточната част на страната на 6 юни – деня на разрушаването на Каховската ВЕЦ от руските окупатори. Няколко дни по-късно е открит още един труп край град Черноморец. След това беше открит труп и в местността Таласакра.

Българските власти не могат да потвърдят официално връзката между намерените животни и бедствието в Херсонска област, но отбелязват, че и трите мъртви крави не са имали специални етикети на ушите, с които се маркират всички такива животни в ЕС, пишат в Украйна.

От „Морска администрация“ подчертават, че към този момент няма данни за авария в кораб, превозващ контейнери с живи животни, предаде NOVA.