Украинки крият в бикините контрабандно злато за 300 000 лева

3,7 кг контрабандно пренасяни златни изделия на стойност близо 300 000 лева откриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево. Накитите са намерени в бельото на петима пътници – три жени и двама мъже. Те пътували с микробус от Турция през България за Украйна.

Бусът пристигнал на 20 ноември около 14 часа. Шофьорът и още шестима пътници – три жени и трима мъже, всички украински граждани, заявили, че не пренасят вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране.

При последвалата митническа проверка на микробуса и личен преглед на пътниците митническите служители откриват, че петима пренасят в бельото си необявени изделия от жълт метал.

Това билипръстени, гривни, колиета, медальони, синджири. Основната част от бижутерийните изделия са открити у трите пътнички.

У едната жена са намерени три плика, съдържащи 358 гривни и 99 чифта обици с общо тегло 1661,60 грама.

Четири плика с 230 гривни, 40 колиета и 50 чифта обици с тегло 1078,50 грама са открити при личния преглед на втората жена.

Третата криела общо малко над 621 грама накити.

Според направената от вещото лице експертиза бижутата с общо тегло 3361,2 грама са от 14-каратово злато и на стойност 268 896 лева.

Срещу трите украински гражданки са образувани отделни досъдебни производства, водени от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

По разпореждане на ОП Хасково жените са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1б “Д“ от Наказателния кодекс и им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

В същия микробус при личен преглед на другите двама пътници се установява, че те също са укрили златни изделия. В долното бельо на единия мъж са открити 197,30 грама златни пръстени и обици на стойност 15 784 лева, а на другия – 185 грама златни бижута на стойност 14 800 лева. На тях са им съставени актове по Валутния закон.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share