Уволняват шефката на бургаска болница, отказвала лечение на Covid болни

Лекар, отказвал да преглежда болни с COVID-19 в бургаската университетска болница „Дева Мария”, ще бъде уволнен дисциплинарно. Докторът е кардиолог и се казва Дюрия Иляз, написа Флагман.бг.

„Колегата е постъпила на работа при нас преди два месеца, имахме достатъчно случаи със заболели от коронавирус, в национален мащаб епидемията вече се разгаряше. Няма как тя да не е била наясно, че ще се налага да работи с пациенти с такава диагноза”, възмутени са лекари и медицински сестри от болницата, споделили информацията.

Самата д-р Иляз не е пожелала да коментира темата. Днес тя не се е появила на работа в болницата.

Колегите й твърдят, че още при първата необходимост от кардиологична консултация на болен с коронавирус, д-р Иляз категорично отказала да влезе в отделението и да свърши работата си. Впоследствие спряла изобщо да ходи на работа, без да дава обяснения на екипа.

От ръководството на УМБАЛ „Дева Мария” потвърдиха информацията, като заявяват, че заради „системни нарушения на трудовата дисциплина и неявяване на работа д-р Иляз е в процедура по дисциплинарно уволнение”.

„В тежката ситуация да абдикираш от задълженията си да лекуваш, за нас е недопустимо, защото носим първо отговорност към живота на пациентите, след това нашата професия е и средство за прехрана“, заявиха от ръководството.

До този момент, подобен случай на отказ за лечение не е имало. Всички лекари, медицински сестри и санитари с готовност и желание участват в битката с коронавируса.

Previous post Дете живее с психично болната си майка в тотална мизерия
Next post По 1000 на ден си правят държавни PCR тестове