Тюркоазеният извор „Главата“ недалеч от София крие дълбоки тайни

Приказно изглеждат водите на извор „Главата“ в резервата Златна Панега. Това е най-големият карстов извор в България, който се отличава с необичаен тюркоазен цвят.

Дълбочината му достига 42 метра, а за синия цвят на водата има научно обяснение. То е в относително постоянната температура на водата. Тя е изворна и никога не замръзва – поддържа температура между 8° и 14° през цялата година. На база на високия състав на кислород, в извора живее бактерия, която създава сиво-синкав цвят.

Карстови са водите, които се образуват от акумулирането на дъждовни води преди всичко в карбонатни скали (варовици, доломити, мрамори и др.). В тези скални масиви те образуват пещерни образувания с множество подземни реки, водопади и езера. Когато се появяват на повърхността най-често са под формата на обилни извори.

Тюркоазените води на този извор тръгват от недрата на земята и преминават през пещери и карстови слоеве, за да излязат на повърхността. Синята вода е вдъхновила много митове и легенди.

Някога в центъра на този воден басейн се е намирал храм на Асклепий. Една от неговите жрици е най-вероятно кръстницата на село Златна Панега – Панегия. Според проучванията, целият район е в подводни тунели.

В България има още множество карстови извори, тъй като около 1/4 от територията на страната е заета от карбонатни скали. По-известните карстови извори са Клептуза (Велинград), Житолюб (Лакатник), Девненските карстови извори, изворите на р. Младежка в Странджа, Искрецките извори в Стара планина, Петровските извори в Славянка, Безденските извори край София, Чирпан бунар в Горнотракийската низина и много други.

Previous post Емануела за Елвиса: Разбрах, че е милионер от „Игрите“
Next post „Ергенът“ Виктор Стоянов: За мен сексът е най-важен!