Търсят апартаменти за над 150 хил. евро, 25% ще ги дават под наем

Търсят апартаменти за над 150 хил. евро, 25% ще ги дават под наем

Предлагането на пазара на жилища в средно високия и висок сегмент на пазара намалява, а търсенето расте, което доведе до повишаване на цените с 8%. В София наличните жилища от този клас са малко над 12 080, а в активно строителство са 3560 нови домове. Това показват разчети на брокери на база обявите и сделките в столицата.

Търсенето на жилища в средно високия и висок сегмент основно е с цел покупка на имот за собствени нужди (75%), докато имоти с инвестиционна цел търсят 25% от купувачите. В този сегмент от пазара средните цени на продаваните имоти с включен ДДС и паркомясто са между 156 хил. и 270 хил. евро за апартаменти и от 270 хил. до 486 хил. евро за къщи. Наемите остават без промяна. Те се задържат на ниво между 950 и 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 евро при къщите.

Най-продаваните типове имоти са къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите, показва доклад на имотна компания. Сделки се сключват още в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Друга тенденция, която обуславя динамиката на пазара, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище. В следствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

Купувачите се пренастройват към новата реалност и подхождат прагматично при избора на имот, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Преобладаващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния и eкoлoгични цeннocти, ориентират се към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo кaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление. Регистрира се и тенденция при новоизграждащите се жилищни комплекси с къщи – от по-големи къщи към по-компактни, според конкретните нужди на дадено семейство.

Активността на жилищния пазар в голяма степен е обвързана с политиката на банките. Рекордно ниските лихви стимулират покупките с ипотечен кредит. Спестяванията нарастват, а нулевите лихви по депозитите и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер, стимулират инвестициите в имоти.

При проектите ново строителство елементите на “устойчивото” строителство ще навлизат все по-масово, смятат брокери. Най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, кoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжкa.