Търговците алармират: Големите бензиностанции помпат цените

Големите бензиностанции продължават да поддържат изкуствено високи цени на горивата. Стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна и няма големи аномалии. Поевтиняването през последните два месеца все още не е отразено у нас от големите вериги. За това алармира Симо Симов, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. За сравнение малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино, което е с над 20 ст. за литър.

Специализираният сайт fuelo, показва, че Пловдив е на второ място в национална класация по евтини горива. Разликата от 20 стотинки обаче е факт, а за някои горива стига до 30. Цената на бензин А 95 варира от 1,63 лв./л до 1,82 лв./л. , а на дизела от 1,52 лв./л до 1,81 лв./л. Ценовият дисбаланс при пропан-бутана е по-малък. Най-евтиният се предлага за 77 стотинки литъра, а най-скъпият е 85 стотинки.

Според Симов големите вериги все още не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В данъчните складове също няма промяна в цените и там не са повишавани. „Ситуацията показва, че промените в Закона за горивата действат и създават добра конкуренция между играчите. Поправките в него показват, че малките бензиностанции оцеляха, създават по-голяма конкуренция и се запази пазарният механизъм в сектора“, коментира Симо Симов.

Според него до Нова година не се очаква поскъпване на горивата. Пазарът ще остане стабилен, което е добре за икономиката и селското стопанство. Причината е, че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени.

Същевременно консумацията на горива в световен мащаб не се покачва. Най-големите потребители са транспортът и туризмът, които са най-засегнати от кризата и работят изключително ограничено.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share