Турско семейство учени направи ваксината срещу коронавируса

Турско семейство учени направи ваксината срещу коронавируса

Двойка учени, с турски корени, работещи в Германия, стоят зад водещата ваксина, която трябва да се справи с Ковид-19. Германската компания Бионтек (BioNTech), основана от двамата учени Шахин и Туречи, е обединила усилията си с американската Пфайзер (Pfizer) за създаването на ваксина, чиято ефективност според тях е над 90 процента.

Преди две години д-р Угур Шахин е взел думата на конференция в Берлин и направил смела прогноза пред зала, пълна със специалисти по заразни болести. Тогава д-р Шахин заявил, че неговата компания може да успее да използва mRNA технология, за да разработи бързо ваксина, в случай на глобална пандемия.

По онова време д-р Шахин и компанията му Бионтек са малко познати извън малкия свят на европейските биотехнологични старт-ъп компании. Шахин създава заедно със съпругата си Йозлем Туречи Бионтек, която се е съсредоточила върху разработката на лечение срещу рак. Дотогава компанията не е предлагала свой продукт на пазара, а Ковид-19 още не съществува.

Думите на д-р Шахин обаче се оказват пророчески. В понеделник Бионтек и Пфайзер обявиха, че ваксината срещу коронавируса, създадена от Шахин и неговия екип, е над 90 на сто ефективна при доброволци. Това може да е началото на края на Ковид ерата, каза вчера в интервю д-р Шахин за „Ню Йок таймс“.

Бионтек започва работа по ваксината през януари, след като д-р Шахин прочита статия в медицинското сп. „Лансет“. Тя го убеждава, че коронавирусът, който тогава се разпространява в части от Китай, може да експлодира в огромна пандемия. Учените от компанията, базирана в германския гад Майнц, отменят отпуските си и се залавят за работа върху т. нар. „проект Светлинна скорост“.

От 2018 г. Бионтек и Пфайзер работят заедно върху ваксина срещу грип, а през март се договарят да си сътрудничат за ваксина срещу коронавируса. Оттогава д-р Шахин, който е от турски произход, се сприятелява с Алберт Бурла, гръцкия главен изпълнителен директор на Пфайзер. В интервюта те казват, че ги свързва това, че са учени с имигрантски корени. От самото начало беше много лично, казва д-р Шахин, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

55-годишният Шахин е роден в Искендерун. Когато е 5-годишен, родителите му се местят в Кьолн и баща му работи в завод на Форд (Ford). Угур иска да стане лекар, завършва университет, а през 1993 г. защитава докторантура за работата си по имунотерапията на туморни клетки.

В началото на кариерата си Шахин среща Туречи, която иска да е медицинска сестра, но накрая записва медицина. Тя е родена в Германия и е дъщеря на турски лекар, емигрирал от Истанбул. В деня на сватбата си, след церемонията младоженците се връщат обратно в лабораторията.

„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че понастоящем Бионтек има 1800 служители и клонове в Берлин, други германски градове и в американския град Кембридж, щата Масачузетс. Миналата година фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 55 милиона долара, за да финансира разработването на лечение срещу ХИВ и туберкулоза. Същата година д-р Шахин получава наградата „Мустафа“ – иранско отличие, присъждано на всеки две години на учени мюсюлмани.

Станали милиардериq Шахин и Туречи живеят със своята дъщеря тийнейджърка в скромен апартамент близо до работното си място. Те ходят дотам с велосипеди и нямат кола, отбелязва вестникът.

В Германия, където имиграцията продължава да е щекотлив въпрос, успехът на двамата учени от турски произход стана повод за празнуване, пише „Ню Йорк таймс“.

Консервативният бизнес сайт „Фокус“ коментира, цитиран от „Ню Йорк таймс“, че с тази съпружеска двойка Германия е бляскав пример за успешна интеграция. А депутатът Йоханес Фогел написа в „Туитър“, че това прави Германия силна – страна с имигранти, пазарна икономика и отворено общество.

„Ню Йорк таймс“ разказва, че съпрузите Шахин и Туречи узнали за успеха на ваксината в неделя и отбелязали момента с по чаша турски чай у дома.

В. „Гардиън“ също отделя подобаващо място на Шахин и Туречи, като ги нарича „дрийм тийма“ зад ваксината срещу коронавируса и изтъква тяхната скромност. Британското издание цитира Шахин, че ваксината е победа на иновациите, науката и глобалното съвместно усилие, което „да се надяваме ще помогне на света да си върне чувството за нормалност“.

„Гардиън“ подчертава, че и за двамата са важни взаимно обогатяващите се две култури, които са ги изградили. Туречи нарича себе си „пруска туркиня“.

Новината за ваксината е вълнуваща, но не си сваляйте маската, предупреждава в заглавие в. „Вашингтон пост“. Американското издание пише, че ваксините тип mRNA предлагат потенциал за бързо, финансово достъпно и мащабно производство, а Пфайзер обещава да произведе 50 милиона дози тази година и 1,3 милиарда догодина.

„Вашингтон пост“ изтъква също, че слабо място на ваксината е това, че тя трябва да бъде съхранявана при свръхниски температури, което може да създаде сериозни логистични проблеми при снабдяването. Данните показват, че ваксината е осигурила защита 28 дни след първото инжектиране.

„Ню Йорк таймс“ също предупреждава в заглавие „Не се въодушевявайте от ваксината срещу коронавирус“. И допълва в подзаглавие, че това е истинска добра новина, но ще е трагична грешка да отслабим бдителността си веднага.

Вестникът изтъква, че е необходима още по-голяма мобилизация, докато ваксината стане достъпна. Сега целта не е да се научим как да живеем с вируса, а да направим така, че възможно най-много хора да преживеят зимата без да се разболеят. Избегната смърт тази зима означава спасен живот. Вече не отлагаме неизбежното, прогнозира оптимистично „Ню Йорк таймс“.