Туризмът в Италия загуби 16 млрд. евро заради COVID-19

Пандемията от COVID-19 е нанесла сериозен удар на италианската туристическа индустрия, като финансовите загуби през тази година вече възлизат на около 16 милиарда евро.

Според данните на специализирания институт „Демоскопика“, през първите осем месеца на тази година туристите са прекарали само 173,5 милиона нощувки в хотели и други структури на туристическия сектор на Италия, което е с 52,5 процента по-малко в сравнение със същия период на 2019 година. Същия спад експертите са отбелязали и при италианските и чуждестранните клиенти на националната туристическа индустрия. Техният брой намалява с 51,1 процента и възлиза на едва около 48 милиона души, предаде БГНЕС.

В резултат на това щетите, причинени от пандемията от коронавируса, вече възлизат на 16 милиарда евро. Почти половината от тази сума (7,2 милиарда евро) е от загубата за туризма в италианските региони Венето, Тоскана и Ломбардия.

В началото на летния сезон президентът на Националната асоциация на представителите на италианския туристически бизнес „Assoturismo Confesercenti“ Виторио Месина в интервю за РИА Новости предположи, че приходите от туризъм през 2020 г. ще намалеят с 80%. Той сравни продължителното блокиране през пролетта със спирането на кислорода на индустрията и описа ситуацията като „пълен провал“. В същото време Месина посочи, че туризмът в Италия създава около 15% от БВП и осигурява работни места за около 4 милиона души.

Към понеделник общият брой на случаите на инфекция с новия тип коронавирус на Апенините надхвърли 327 000, около 233 000 пациенти са се възстановили, 36 002 души са станали жертви на инфекцията. В момента почти 3 500 пациенти са в болници, а 323 души са в отделения за интензивно лечение.