Тръмп от болницата: Добре съм, скоро ще се върна

„Чувствам се много по-добре, работим упорито, за да се възстановя изцяло. Мисля, че скоро ще се върна.“ Това заяви американският президент Доналд Тръмп, който се зарази наскоро с COVID-19.

Във видеозапис, публикуван в „Туитър“ той обясни, че е бил настанен в болница, защото не е бил „много добре“. По думите му идните дни ще са истинският тест за възстановяването му. Все пак той обеща да продължи и с кампанията за преизбирането си.

Президентът на САЩ подчерта, че не е имал избор, освен да рискува да се зарази с коронавируса, тъй като не е искал просто да стои в Белия дом, а лидерите трябва да се изправят срещу проблемите.

Лекуващият лекар на президента Шон Конли обясни, че здравето на Тръмп се подобрява и той няма температура, но още не е извън опасност. Приключил е и приемът на втората доза от препарата ремдесивир. Не е нужен и допълнителен кислород, уточни Конли. Той допълни, че нивото на насищане на кръвта на Тръмп с кислород е било в нормите през целия ден, като се е колебаело между 96 и 98 на сто.

Специалистите планират да продължат и днес курса на лечение с антивирусния препарат ремдесивир, като позволяват на президента да изпълнява в максимална степен задълженията си. Курсът на лечение с новия препарат продължава пет дни.

Освен това президентът е получил една доза от експериментално лекарство на фармацевтичното предприятие Regeneron Pharmaceuticals.

Конли отбеляза, че в много случаи COVID-19 може да стане по-опасен след като тялото на пациента реагира на заразата. „Първата седмица на коронавируса и особено дни 7 до 10 са най-важните при определяне на вероятното развитие на болестта, добави лекарят.

Същевременно подозрителна чанта накара полицията на щата Мериленд да затвори пътя до медицинския център „Уолтър Рийд“, където се лекува Тръмп.