Тръгна черна борса за лекарства, „вълшебният“ Авирон стана 40 лева

Тръгна черна борса за лекарства, „вълшебният“ Авирон стана 40 лева

Черна борса за лекарства, хранителни добавки и медикаменти, изписвани от специалистите с т.нар. „зелени“ рецепти, са залели мрежата в последните седмици. Само за последните дни в онлайн продавалниците за дрехи и детски колички са се наорили стотици обяви за илачи, които се изписват традиционно от личните лекари за борба с различни вирусни заболявания, а сега са нашумели и като потенциални борци срещу SARS-CoV-2.

Tака, например, добавката, която и ВМА прилага по своите протоколи за облекчаване на усложненията при COVID-19 – „Авирон рапид“, се търгува на тройни цени в интернет, в сравнение с тези в аптечната мрежа. Обявите за една опаковка започват от 40 лева нагоре, но стигат и до 100.

Витамин Д3 също се предлага на двойна ставка, а антибиотици от групата на макролитиците, стигат и до повече, заради пълното им изчерпване от тезгяхите на фармацевтите. Не по-различно стои въпросът и със седативи и различни болкоуспокояващи, които се изписват при различен режим и е нужно предписанието на специалист. Там един блистер хапчета за сън стига и до 20 лева, при нормална цена от под 5, сочи още нашата проверка.

Контрол върху търговията с лекарства в интернет няма.