Трус в сглобката! Обиден на Борисов, Атанасов подаде оставка като шеф на ключова комисия

Трус в сглобката! Обиден на Борисов, Атанасов подаде оставка като шеф на ключова комисия

Депутатът от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ ген. Атанас Атанасов се оттегля като председател на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, съобщи самият той пред „24 часа“.

Атанасов е депозирал заявление за това до председателя на Народното събрание Росен Желязков. Това действие на Атанасов е в отговор на изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на военното разузнаване с ДАР. „Не може така да ми бламира реформата“, коментира Атанасов.

В интервю за „24 часа“ той съобщи, че има готов закон за създаване на единна разузнавателна служба като германската БНД. И че има принципно съгласие на ГЕРБ и ДПС за реформа в службите. Това предизвика силен отзвук в обществото и сред политиците. Делян Пеевски потвърди, че има съгласие за обединяване на службите и за отнемане на правото на президента да назначава шефовете им. След дълго мълчание Борисов каза, че лично той е против сливането на разузнаванията.

От месеци управляващи и президент са в сблъсък, а темата са спецслужбите. Сега обаче конфликтът навлиза в нова фаза. А именно законодателна, припомня „Свободна Европа“.

Новината идва на фона на отказа на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС в парламента да приемат годишните доклади за работата на ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Това се случи в петък. Атанасов нарече гласуването „специфичен вот на недоверие“ и каза, че изходът е началниците им да подадат оставки.

Настоящите началници на тези служби, както и тези на Служба „Военно разузнаване“ и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) бяха назначени с укази на Радев, след като бяха предложени от назначено от него служебно правителство през 2021 г. По закон за смяна сега е нужен отново указ на държавния глава.

Идеята на новия законопроект, за който говори Атанасов, е ДАР и Служба „Военно разузнаване“ да се обединят в една служба, а предложението кой да я оглави да е на Министерския съвет. Предстои да се реши окончателно дали да се отнеме правото на държавния глава да валидира назначенията с указ – каквото той има сега по закон, и това да се възложи на Народното събрание, уточни след това Атанасов. По думите му вече има подкрепа и от ГЕРБ, и от ДПС за законопроекта.

Законодателна промяна всъщност е единственият начин за смяна на началниците на службите за сигурност, тъй като сега по закон Министерският съвет предлага ръководители, но за назначаването им се изисква подписът на президента.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на държавния глава в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет.