Три фирми са „абонирани“ за европроектите за отпадъци

Три фирми са „абонирани“ за европроектите за отпадъци

Поръчките по европроекти, свързани с третирането на отпадъци, са концентрирани в три фирми. Едни и същи хора участват веднъж като консултанти, втори път като изпълнители и дори като представители на екоминистерството.

Външните експерти са избирани по неясни правила, но част от тях се оказват и от обратната страна като получатели на европейски пари. Разпределените суми не са внушителни, но не са и малки, а схемата ясно показва как вероятно се работи по усвояването на средствата от Европейския съюз не само в екоминистерството.

Въпросните нарушения са установени при проверка на оперативната програма „Околна среда“ (ОПОС), направена преди няколко месеца от тогавашната временна шефка на програмата към екоминистерството Гергана Грозданова. Въз основа на този доклад до бившия министър Емил Димитров-Ревизоро са подадени сигнали до българската и европейската прокуратура. По него ще се извърши и първото разследване в България от прокуратурата на Лаура Кьовеши.

Сигналът стана и повод за размяна на тежки думи между бившия екоминистър Емил Димитров и настоящия Асен Личев. Ревизоро обяви, че 200 млн. лв. от ОПОС са били разпределени от фирми, зад които стоят двама бивши министри, но не посочи имена и подробности, пише mediapool.bg.

В документа, изготвен от Грозданова, която бе уволнена от Личев и на поста бе върната отстранената от Димитров предишна директорка Валерия Калчева, се казва, че едни и същи фирми печелят поръчки в сектор „Отпадъци“. Цитират се имената на компаниите „Балканика енерджи“, „Екосол България“ и „БТ Инженеринг“.

Тези фирми са изпълнители на различни дейности по поръчки на общини за изграждане на инсталации за предварително третиране на отпадъци, както и за компостиране.

Най-голям дял от средствата е концентриран в дружеството „Балканика енерджи“, в което акционери са неизвестните на широката публика Аглика Георгиева с 90 на сто и Димитър Георгиев. Фирмата им самостоятелно или в консорциуми печели поръчки по проекти за общо над 95 млн. лева.