Тревожно! Рязък скок на смъртността в България след 40-та седмица на 2020-а

Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната година още от края на юни. Оттогава се повишава променливо, а от няколко седмици – от 40-та седмица насам има рязко нарастване на общата смъртност.

Това съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ).

„За да достигнем през 46-та седмица 3 800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, обясни Костова. Коефициентите са по-добър начин за измерване на явленията спрямо абсолютните бройки, уточни тя. През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила.

Очаква се стойността да се повиши до края на годината. „За 2020 година нашите прогнози са, че ще има между 120 и 125 хиляди починали лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди“, каза още тя и добави, че все още НСИ не разполага с обобщени данни за причините за смъртността. „Процесът на отчитане е сложен и архаичен, минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ, които сега са доста натоварени, затова данните ще бъдат ясни едва догодина. Тогава ще може да се направи анализ за това точно от какво са умрели тези лица през годината“, посочи Магдалена Костова.

„През последните десет години броят на починалите лица се движи между 105 000 и 108 000 годишно. Смъртността в България е висока. Сред причините са застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната“, отбеляза Костова.

По предварителни данни раждаемостта и тази година ще бъде по-ниска от предходната година, тоест ще се впише в картината от последните години. „По-малко бебета ще се родят. Не мога да определя дали причината е в това, че имаше пандемия или причините продължават да бъдат тези, които са в последните десет години – хората искат по-добри условия на живот, на работа, заплащане, детска грижа, образование – всички тези неща, които ги карат да имат повече деца“, коментира Магдалена Костова.

Previous post Отлична новина! Ето кога пристига ваксината за COVID-19 в България
Next post Вълна от необслужвани кредити, ръст с 19%