Транспортният министър: Една трета от превоза на пътници е в сивия сектор

Като транспортно министерство подкрепяме инкриминирането на нерегламентираните превози. В момента сивият сектор е около 30% от превоза на пътници.Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков в ефира на БТВ във връзка с предстоящия протест на автобусните превозвачи и таксиметровия бранш в знак на недоволство от подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените относно нерегламентирания пътнически превоз. Узаконяването му е много важно за сигурността на пътниците и изсветляването на бранша.

„Държавата подкрепя и застава зад исканията на превозвачите, затова не бих подкрепил готвената от тях блокада. Ходът на държавата е да се предложат нови текстове“, категоричен бе той. Според него в случая не става въпрос за туризма и случайните превози, които са регламентирани в закона. Нерегламентираният превоз всъщност се извършва от бусове, чиито шофьори твърдят, че возят роднини и приятели, които не им заплащат нищо.

Според него предложеният частичен локдаун няма да се отрази на движението на транспортните средства, крайпътния и железопътния транспорт. Ограничаване на практическите курсове и теоретичните изпити за подготовка на водачите също не се предвижда. Влаковете ще спазват предварително обявените си графици при спазване на всички необходими противоепидемични мерки.

По думите му в системата на транспорта работят близо 50 000 души и нито един от тях няма да бъде ограничаван. Той допълни, че през декември започва изплащането на финансовата помощ за автобусните превозвачи в размер на 30 млн. лв. От транспортното ведомство имат желание да продължат действието й и през следващата година, наред с останалите механизми и средства през бюджета.До края на годината ще бъдат изплатени допълнително 9 млн. лв. субсидии за автобусни превози като през 2021 г. те ще бъдат увеличени.

Той отрече твърденията, че със законови промени се отваря път на чиновниците за бонуси насред падемията. Желязков обобщи, че не става въпрос за възнаграждения, а за участието на главните секретари в органите като форма на контрол, а не като форма на икономически облаги.

„Моето мнение е, че главните секретари могат да участват в бордовете, но да не получават възнаграждение“, завърши той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share