Торта и серенада от фенове белязаха юбилея на Васко Василев

С концентриран поглед, 306-годишната си най-добра приятелка – цигулката, бял тишърт, кецове и задължителната покрай COVID-19 маска – така Васко Василев се появи измежду публиката за първото изпълнение по повод юбилея си.

Световноизвестният майстор на тънката струна, чието детство преминава в столичния квартал „Люлин“, отпразнува своя 50-и рожден ден с почитателите си у нас. А първият подарък, който самият той бе предвидил за феновете, беше именно възможността те буквално да се докоснат до него, докато той реди нотите на Chaconne на Бах.

След като се качи на сцената, Василев набързо захвърли маската, а доскорошната сериозност, изписана върху веждите му, се изглади до 100-каратова усмивка. Цигуларят традиционно се отнася към почитателите си като към дългогодишни приятели. За рождения си ден той избра да разкаже живота си в музика, като върна лентата назад до детството си. Така, преди да засвири темата от „Имало едно време в Америка“ на Енио Мориконе, той си спомни за кино „Сердика“, където родителите му го завели да гледа един от първите си филми (забранени по това време) – този на Серджо Леоне.

Впечатленията си от музиката той изрази със собственото си изпълнение, а секунди преди да засвири намигна и за любимия му образ на голата Клаудия Кардинале в лентата. Смях предизвика и историята му за това как се запознал със Стинг преди около четвърт век.

„Току-що бях влязъл в Кралската опера. Една красива жена дойде при мен и помоли да отида да свиря за рождения ден на мъжа й. Аз не свиря по принцип за рождени дни, но тя продължи: „Ама той е в полицията („in The Police“)“. А аз си мисля: „Какъв полицай, какъв рожден ден?“ Но тя не ме остави на мира и накрая аз й дадох някаква баснословна цифра за хонорар, на която тя се съгласи. И аз си помислих, че мъжът й е в митниците. Накрая разбрах за кого става дума и така пях и пред Елтън Джон“, сподели рожденикът.

Общо петнадесет произведения (или парчета, както ги наричаше самият Васко – б.а.) съставиха сетлиста за концерта в Joy Station в сряда вечерта. Класиката и популярната музика бяха основните героини, а от време на време и самата публика прекъсваше героя на вечерта, за да може и тя самата да го зарадва с изпълнение – серенада на Happy Birthday. Сладки изкушения също имаше за всички. Изненадите продължиха с торта, както за Василев (с надписа „Всички обичат Васко“ – б.а.), така и за феновете, които получиха шоколадови „бомбички“ със заветното число 50, изписано върху тях.

По повод празника си най-младият концертмайстор на оркестъра към лондонската Кралска опера получи и поздравителни адреси от министър-председателя Бойко Борисов, президентът Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова.