Топбизнеси на тезгяха за 5 млн. евро, търсят собственици на фабрики за облекла

Топбизнеси излязоха на тезгяха за по 5 млн. евро, показва проучване на „Телеграф“. Търсят се нови собственици за големи и успешни фабрики за облекла, които шият световноизвестни брандове и продават в чужбина. Като най-честа причина за продажбите се посочва пренасочване на капитал.

Сред офертите е производствена двуетажна сграда, в която е функциониращо предприятие за производство на облекло. Намира се в центъра на Благоевград и цената му е 5 млн. евро. Имотът е с разгъната застроена площ от 6500 кв. м и е разположен върху парцел с площ от 5000 кв. м. Построен е през 2000 година. Сградата разполага с модерни производствени помещения, повече от 20 офиса, съблекални, сервизни стаи, складове, медицински кабинет, ресторант, паркинг. Има лиценз за шивашка дейност, като могат да бъдат извадени и за други видове бизнес, допълват собствениците.

В момента оттам се изнасят облекла към съседните държави – Македония, Гърция, Сърбия, както и Западна Европа. Друга оферта предлага фабрика за дрехи от световноизвестни марки, които се шият за Испания и Франция. Цената на цялото предприятие с оборудването е 2 700 000 евро.

Фабриката има 106 служители. Фирмата има производствен капацитет от 190 000 броя облекла на година. В цената влиза и автопаркът на компанията, който се състои от два камиона, два буса и лек автомобил. Продава се и новопостроена шивашка фабрика за 350 000 евро, работеща от 2005 г. Предлага се с перфектен машинен парк и добре обучен персонал. Шие бельо, бански, трикотаж и всякакви леки текстилни изделия. Работи само за световноизвестни брандове, които се продават във всички молове у нас.

Повечето от топбизнесите, които се продават, имат допълнителни условия към бъдещите нови собственици. Сред тях е всички служители да останат на работа и след придобиването на предприятието. Продавачите се наемат и да предоставят всичките клиенти и контрагенти, както и да обучат новите собственици. Друго любопитно условие в някои от фабриките е продавачът да остане в управлението на бизнеса. Много от продаваните компании работят успешно, но собствениците им имат амбиции да инвестират и в други сектори.