Тонове токсични отпадъци от Швеция внасяни нелегално в България и Полша

Токсични отпадъци от алкални батерии са били внасяни нелегално в България и Полша от компания в шведския град Карлског. Новината разпространиха първа и четвърта програма на Шведското радио след проведено журналистическо разследване за трафик на токсична „черна маса“. Става въпрос отпадъчен продукт от алкалните батерии, който следва да бъде рециклиран. Масата е опасна за хората и животните, тъй като съдържа тежки метали като цинк и манган.

Според каналите P1 Kaliber и P4 Örebro на Шведското радио разрешително за преработка на маса от батерии в Швеция има само една фирма и това е компанията Urecycle. Нейният лиценз обаче е за износ на отпадъци във Финландия и Норвегия, но не и до Полша и България. А именно там в последните три-четири години са стигнали хиляди тонове от тези отпадъци. „Тъй като става въпрос за опасни отпадъци, те не са имали разрешение за износ на черната маса. Според мен става въпрос за нелегален превоз на отпадъци.“ – коментира пред Шведското радио Улрика Хагелин, администратор на трансграничните превози в „Натурвардсеврект“ – Шведската агенция за опазване на околната среда.

„Какво се случва, когато изхвърлим батерийката от дистанционното или детската играчка в специалните червени кутии за това?“ Репортери на P1 Kaliber и P4 Örebro тръгнали по следите на използваните батерии отпадъците от тях и стигнали до миннообогатителния комбинат „Болеславец“ в Южна Полша, която е главен доставчик на цинк в Полша и има мощности за претопяване на руди, метали и шлаки. Установили, че през миналата година в завода са постъпили 9000 тона черен пулп от батерии, като 480 тона от тях били от Швеция.

„Ние сме в състояние да отделим напълно цинка, съдържащ се в черната маса, всичко останало е отпадък, отива в шлаката.“ – коментира пред шведските репортери Анджей Шари, шефът на маркетинга и член на борда на директорите на „Болеславец“. По думите на Шари въпросната шлака се влага в строителството на сгради и пътища. Разследването изяснило, че в Полша едва 30 процента от незаконно влязлата маса е била рециклирана. Останалата е влагана в строителството на пътища, магистрали и в основите на строежи на сгради.

От Главния инспекторат за опазване на околната среда в Полша, цитиран от портала money.pl, са коментирали, че фирмата Urecycle няма разрешително за внос на такъв вид отпадъци в Полша. Полските власти са поискали от шведските институции повече информация, която може да хвърли светлина върху аферата.

Името на Urecycle нашумя в Швеция след като шведският вестник „Експрессен“ разкри, че над 2000 тона черна маса е била заровени нелегално в околностите на градовете Кумла, Йоребро и Ескилстуна. През май т. г. четири длъжностни лица, сред които и мениджър на компанията бяха осъдени на различни срокове затвор за тежки престъпления срещу околната среда. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд и се очаква окончателно решение по случая догодина.