Тома Биков: Партията на Цветанов няма да е в следващия парламент

Очаквам тежко напрежение между БСП и президента, което поставя под въпрос той да спечели втори мандат. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по Канал 3.

Всичко, което се говори около Конституцията е хипотетично. Всеки текст на нова конституция се приема с мнозинство две трети. Не президентът легитимира Народното събрание, нито президентът легитимира Народното събрание.

Според мен президентът има намерение да си набележи опорни точки за говорене. Той се опитва да се разграничи от БСП. Доколкото този подход ще бъде успешен, ще видим, каза Биков. Протестът не постига основните си цели, които бяха оставка на правителството, служебно правителство и Велико народно събрание. Видяхме че предлагаме ВНС и протестиращите се отказаха от това, отбеляза Биков.

Всъщност никой не иска да променя Конституцията, заключи той. Едно служебно правителство няма чак такива правомощия, че да помогне на една политическа сила да спечели изборите, смята той. Служебното правителство няма да функционира с действащ парламент, който да приеме мерки срещу кризата. Експертен кабинет не е решение, заяви още Биков.

Той е убеден, че ГЕРБ отново ще спечелят следващите избори. ГЕРБ не е заявил да се коалира с Христо Иванов. Партията на Цветан Цветанов няма да е в следващия парламент, каза още Биков.