Това е най-високата сграда в Европа и там определено не е за всеки

Това е най-високата сграда в Европа и там определено не е за всеки

Най-високата сграда в света е разположена на едно необикновено място. Тя се намира на 4554 м надморска височина. До нея се стига трудно, само пеша, и пътешествието определено не е за всеки.

Тази сграда носи красивото име „Маргарита“ и историята ѝ е свързана с именити европейски кралски особи.

„Маргарита“ е планинска хижа, разположена на връх Пунта Нифети (Зигналкупе на немски) в Монте Роса – планински масив, част от Алпите, който се намира на границата между Италия и Швейцария.

Освен че е най-високата сграда в Европа, това е и една от най-големите хижи в масива, наред с хижа „Монте Роса“ и хижа „Нифети“. „Маргарита“ се намира на италианска територия, близо до границата с Швейцария, в регион Пиемонт. Най-близкото населено място е Аланя Валсезия в Пиемонт, което обикновено е начална точка на преходите към планината.

Строителството на хижата е започнато от Италианския алпийски клуб през 1889 г. Сградата е построена предварително в долината, след което е пренесена на мулета и след това от хора в планината, където накрая е сглобена. Отваря врати на 18 август 1893 г. в присъствието на Маргарита Савойска, кралицата на Италия, на която е и посветена.

Хижата скоро се превръща във важен изследователски център за лечение на голяма надморска височина. Тъй като сградата е доста малка, през 1907 г. за учените е построен нов център в долината Валсезия на 2900 м надморска височина.

През 1899 г. на хижата е инсталирана метеорологична станция. Най-ниската температура, измерена там, е минус 41 градуса по Целзий през зимата на 1928/29.

През 1977 г. започва пълна реставация на „Маргарита“. Оригиналната конструкция е разглобена и заменена с настоящата постройка, която също е направена предварително близо до Аланя Валсезия. Новата хижа отваря врати през 1980 г.

Хижата е собственост на централния комитет на Италианския Алпийски клуб, но се управлява от местната секция на клуба.

„Маргарита“ е отворена през лятото – от началото на юни до началото на септември. Тя предлага място за спане и почивка на туристите. Има 70 легла.

През зимата е отворена само една част, в която няма никакъв персонал и посетителите се обслужват сами. Тогава се предлагат 12 легла.

От 2017 г. е възможно сключването на граждански бракове там. Само че двойките няма как да долетят до там с хеликоптер и първо трябва да направят дълъг преход по ледника по един от планинските маршрути.

Хижата е достъпна само пеша. Обикновено преходите започват от Аланя Валсезия – града, в който е организирано първото покоряване на върха през 1842 г. Ходенето до там обикновено отнема два дни. Алпинистите нощуват в някоя от хижите „Нифети“, „Монте Роса“ или „Резеготи“ (катеренето от последната е изключително трудно). На сутринта те се отправят към хижа „Маргарита“. Преходът изисква добра физическа форма и познания за алпийските техники.

„Маргарита“ се вижда добре отдалеч, дори ако се намирате в най-ниската точка на долината. Всеки, който отправи поглед към върховете, може да я види.

На 4559 м надморска височина от хижата се откриват невероятни гледки от Приморските Алпи до Бернския Оберланд, от швейцарските четирихилядници до Централните Алпи.

Ако прекарате нощта там, ще имате възможността да се насладите на залеза и изгрева в едно от най-живописните кътчета на Алпите.