Терзиев се поправи – пусна конкурса за Войнишки паметник пред НДК

Кметът на София Васил Терзиев оттегля решението си за спиране на конкурса за възстановяне на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК на мястото на демонтирания паметник „1300 години България“.

Това съобщи самият той на заседание на комисията по култура в Столичния общинския съвет. На него трябваше да се гледа искане парламентът на София да отмени решението на кмета. Докладът бе внесен от общински съветници от ГЕРБ-СДС, „Синя София“, ИТН и др. След изявлението на Терзиев те също оттеглиха предложението си.

Терзиев поясни, че е провел серия от срещи, след които е стигнал до решение да не спира стартиралата процедура. В същото време той посочи, че продължава да вижда проблеми в окончателното завършване на конкурса по начина, по който той върви до момента. „Този проект по начина, по който е започнат и по който го движим, пак ще страда от дефицити“, заяви Терзиев.

Като такива той посочи, че според историци, с които е разговарял, загиналите български войници от двата полка са над 4 000, докато на бъдещия възстановен монумент ще бъдат изписани имената на около 3 000. Освен това имало забележки относно конструктивните качества на проекта, който предстои да бъде изпълнен. След това Терзиев напусна заседанието под аплодисментите на общински съветници от ГЕРБ, „Синя София“ и ИТН, които му благодариха за решението да не прекратява конкурса.

В конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения, припомня БТА. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share