Тенденция: Купуват луксозни домове с 4 спални и технологични удобства

Тенденция: Купуват луксозни домове с 4 спални и технологични удобства

Нараства интересът към по-големи луксозни жилища, коментираха брокери на имоти. Преди пандемията най-търсени бяха имоти с до две спални, а сега някои купувачи търсят луксозни имоти с минимум четири спални, всяка от които със самостоятелна баня.

Задължително условие на купувачите в луксозния сегмент от пазара е жилището да има зелена площ – собствен двор, градина или просторна тераса. Купувачите на скъпи и стилни жилища все повече се интересуват от различни технологични удобства, търсейки смарт домове и системи за дистанционно управление на дома.

Тенденцията, която се наблюдава през последната година, е да се избира не просто имот, а и среда на живот. За купувачите е изключително важно освен високо качество на строителство, имотът, който изберат за свой дом, да бъде разположен на комуникативно място с добра инфраструктура, казват брокери. Тези критерии при избора на имот ще продължат да бъдат водещи и в бъдеще, допълват експертите. Затова имотите качествено строителство на добра локация са най-добрата инвестиция. Цените на такива жилища ще растат най-много през годините. Докато има хора със спестявания, достатъчни за първоначална вноска при покупка на имот, ще има търсене на жилища, защото хората винаги ще искат да живеят в по-добър дом, коментират брокери. Качествените имоти ще продължат да поскъпват, категорични са те.

Над половината от хората в страната до 25-годишна възраст живеят в пренаселено жилище. Това е една от причините да има голямо търсене на имотния пазар. По време на пандемията стана ясно колко е важно хората да живеят в голямо жилище, което осигурява стая за всеки член от семейството. Желанието за покупка на големи апартаменти не е намаляло. Но заради високите цени някои се ориентират към по-малки жилища и избират да имат една стая по-малко, но да живеят в собствен дом.

По време на пандемията нарасна търсенето на къщи в райони, близки до големите градове в страната. Но тази тенденция продължава и сега, коментират брокери. Имоти, намиращи се в по-спокойни и изолирани места в близост до природата, се търсят предимно за втори дом.

Тенденцията при търсенето е предпочитанието към завършени имоти, като 84% от сделките са с жилища монолитно строителство. Заради поскъпването на имотите и желанието на хората да придобият по-голям дом нараства и средният размер на кредитите за покупка на имот. Наред с това има и ръст при доходите на хората, които кандидатстват за ипотечен заем.