Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор

Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор заради липсата във ведомството на подписаната от нея и президентът на „Газпром“ Алексей Милер през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

Документът бе изискан от „Републиканци за България“ по Закона за достъп до информация, но още преди това служебният министър на енергетиката Андрей Живков каза, че не е намерил такъв документ в завещаната му от Петкова каса, съобщава „Медиапул“.

Живков каза, че днес е издал заповед за издирване на въпросната пътна карта, но такава не е открита никъде в министерството или сред документите на Българския енергиен холдинг и дъщерното му дружество „Булгартрансгаз“, което реално управлява газопреносната мрежа на страната. Въпросната пътна карта се споменавала само в някакъв друг документ, но от самата нея и подписаното от Петкова и Милер споразумение нямало и следа.

На 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че Петкова и Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода „Турски поток“ до България.

Около година по-късно – през есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб „Балкан“, част от който бе и проектът за продължението на „Турски поток“ през България.

Транзитният газопровод ударно бе изграден от „Булгартрансгаз“ със заем от изпълнителя – саудитската „Аркад“, а отделно взе други заеми на по-ниски лихви за предсрочно плащане на строителя на „Балкански поток“. Така при малко над 6 млн. лв. задължения в началото на 2019 г., когато започна строежът на тръбопровода, днес газовият оператор е с дългове за 2.6 млрд. лв., колкото е инвестицията в съоръжението.

Живков посочи още, че извършен от неговия екип анализ на финансовия модел на „Балкански поток“ сочи, че не е издържан.

„Отказали сме се от сигурни приходи за 1.350 млрд. лв. до 2030 г. от стария транзитен договор с „Газпром“ и сме задлъжнели с толкова за реализацията на проекта, а е можело това да стане с приходите от таксите“, посочи служебният енергиен министър.

По думите му решението за изграждането на газопровода не е далновидно предвид това, че от началото на 2030 г. Европейският съюз забранява използването на фосилни горива, какъвто е природният газ.

Той каза, че със сигурност проектът няма да се изплати за десет години, както твърдеше Теменужка Петкова.