Телескопът „Хъбъл“ засне как свръхмасивна черна дупка „изяжда“ звезда

Животът на една звезда е доста драматичен – те се образуват, когато космическият прах започне да се свързва, дават живот на слънчевите системи и могат да горят ярко в продължение на милиони години.

А понякога, много рядко, те биват изяждани от свръхмасивни черни дупки!

Учените от НАСА успяха да уловят такова явление наскоро чрез телескопа „Хъбъл“. Те успяха да видят с помощта на телескопа „Хъбъл“ как една черна дупка превръща звезда в нещо, което прилича на огромна поничка, преди да я погълне цялата, предава BBC.

Но черните дупки са известни като „подлеци“ – докато се хранят, те изхвърлят радиация, която учените могат да видят и анализират.

Процесът се нарича „приливно разрушение“ и според НАСА това е едно от най-сложните и жестоки неща, които се случват в познатата ни Вселена. Изследователите смятат, че изучавайки наблюденията, ще могат да научат повече за това какво се случва по време на такова събитие.

Но това, което са наблюдавали, не се случва в момента. То се намира на 300 милиона светлинни години от нас, което означава, че това, което са видели, всъщност се е случило преди милиони години. Това е така, защото на излъчената светлина ѝ е необходимо много време, за да стане видима за нашите телескопи. Но сега, когато това е станало, учените могат да я изследват и да търсят улики за това какво се е случило със звездата.

Това обаче не е първият път, в който се заснема подобно събитие.

Изследователите са наблюдавали повече от 100 събития с приливни смущения, включително едно през 2021 г., което учените от НАСА са забелязали да се случва в друга галактика. Разликата този път обаче е, че Хъбъл е наблюдавал случващото се в ултравиолетова (UV) светлина, за разлика от рентгеновата.

Емили Енгелталер от Центъра по астрофизика към Харвардския университет обясни, че наблюдението на черната дупка с помощта на ултравиолетова светлина може да ни даде много повече информация за събитието: „Развълнувани сме, защото можем да получим подробности за това какво се случва с отломките. Приливното събитие може да ни каже много за черната дупка“.

Когато черната дупка е започнала да поглъща звездата, тя е изкривила газовете, които са я образували, във формата на поничка.

Тази област, известна като торус, е с размерите на Слънчевата система и се завихря около черната дупка в средата.