Татяна Дончева: ПП-ДБ беше изхабен за сравнително кратко време

Приемаме нещата спокойно, всеки отбор може да загуби, включително с много. Няма драма в това. Това каза в „Лице в лице“ по bTV лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по повод слабия резултат на „Левицата“ на парламентарните избори – 0.73% при обработени 93.53% СИК протоколи в РИК, информират от novini.bg

Има няколко обяснения, например, че избирателите с лява ориентация искат обединение и винят всички, които според тях не са направили достатъчно да се обединят. Но също така е възможно обяснение, че лявото и обединението не ги интересува, защото вдясно, където има отлив от избиратели от „Продължаваме промяната – Демократична България“, нямаше очаквания прилив на гласове за „Синя България“, които социолозите сочеха като потенциално парламентарно представени, заяви Дончева.

Щом избирателите показаха, че не ги интересуват нито левите, нито десните, трябва да се замислим дали въобще да се занимаваме с този процес на обединение и да приемем, че животът налага извънсистемни партии както у нас, така и в Европа, и да мислим за нова парадигма, добави тя.

Прави впечатление как се движи механизмът за създаване на политически проекти. Напред вече излизат общуването с избиратели в интернет, което изисква много финансови средства. Чрез здраво финансиране например „Величие“ успяха да пробият, посочи Татяна Дончева, а в отговор на въпрос кой финансира политическата сила, посочи: „Който има интерес. Бойко Борисов и Делян Пеевски имаха очевидната договорка да преразпределят вота, като финансират част от тези малки формации, които да късат малък вот, и ако постигнат 20% преразпределение, да направят самостоятелно правителство. Това чак дотам не се е получило. От друга страна „Величие“ е конкурент на „Възраждане“ и ще е интересно ако е вярно твърдението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, че „Величие“ е американски проект“.

Сега ще стане ясно, че държаните от международните фактори като първа и втора политическа сила Борисов и Пеевски ще трябва да вземат непопулярни за страната решения, например свързани с войната в Украйна. Присъствието на ДПС като втора политическа сила би трябвало да означава сигнална лампа за всеки уважаващ себе си българин. Ние непрекъснато се оправдаваме с турското робство, когато не можем да направим нещо, а сме готови да се дадем на табличка на султаните, да си поверим съдбините на някои по-отговорни от нас хора, заяви Татяна Дончева.

Попитана дали ГЕРБ – СДС ще търсят преговори за съставяне на правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“, тя отбеляза: „Продължаваме промяната – Демократична България“ беше изхабен за сравнително кратко време политически проект от неподготвени хора. Те бяха употребени като салфетка за еднократна употреба. Ще минат през този парламент и ще си заминат. Влизаха от скандал в скандал, не се видя да се поучават от грешките си и си мислят, че всичко им се полага по право, защото са млади. На никого нищо не се полага по право „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По думите ѝ целта на приближените до държавния глава Румен Радев е президентска република. Ние от „Левицата“ ще се борим против промяна на парламентарния модел, каза още Дончева.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share