Тарикат направи 2 млн. лв. от компютърни измами, парите – в офшорни сметки

Тарикат направи 2 млн. лв. от компютърни измами, парите – в офшорни сметки

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Благоевград и защитата на подсъдимия В.В., обвинен за извършено от него престъпление – присвояване на близо 2 млн. лева.

Подсъдимият е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че през месеците от октомври 2015 г. до февруари 2016 г. получил и държал парични средства, за които знаел, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Било му известно за компютърни измами, извършени в чужбина и не попадащи в юрисдикцията на България.

Сумите, които получавал във валута в личната си банкова сметка, открита на физическо лице, му били превеждани от Гърция. Впоследствие В.В. извършвал финансови операции, като нареждал банкови преводи с получател в Нигерия. Освен това теглил суми в брой. Деянията били извършени от него в Благоевград и столицата.

По сходен начин и за същите цели подсъдимият използвал и банковите сметки на представляваните от него търговски дружества, регистрирани в Република Сейшели.

Общият размер на паричните суми, придобити от компютърни измами, и с които подсъдимият В. извършил финансови операции, възлиза на 155 132,22 лева, 664 437 евро и 196 960 долара.

С определение на съда на В.В. е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 29 000 лева, съобщават от Прокуратурата.