Тайната на отслабването: Най-важно в битката с килограмите е…

Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета „Джон Хопкинс” е проследило хранителните навици на повече от 500 души в продължение на шест години. Учените са установили, че промяната на теглото се влияе най-много от размера и честотата на храненията, а не от интервала от първото до последното хранене. Проучването оспорва популярното разбиране, че периодично гладуване е полезна стратегия за отслабване, пише New Atlas, цитирано от profit.bg.

Периодичното гладуване, наричано още хранене с ограничено време, е диетична стратегия, при която всички хранения се консумират през кратък период от време всеки ден. Тези прозорци могат да обхващат от шест до 10 часа, което води до това, че човек по същество гладува до 18 часа всеки ден.

От гледна точка на загуба на тегло учените спорят дали техниките на периодично гладуване са ефективни, защото предизвикват истински метаболитни промени или просто карат човек да яде по-малко храна. Проучване, публикувано миналата година, например установи сходни резултати от загуба на тегло между хора, които се хранят с ограничено време и ядат през целия ден, когато и на двете групи са дадени едни и същи диетични ограничения с контролиран прием на калории.

Друго по-ранно проучване на периодично гладуване без диетични насоки показва, че участниците, които са били ограничени да се хранят от осем часа всеки ден през този период, инстинктивно намаляват калорийния си прием с около 300 калории на ден.

Това ново изследване на екипа от Университета „Джон Хопкинс” използва различен подход. Вместо да насочват близо 550-имата участници да следват конкретен модел на хранене, учените просто проследяват ежедневните часове и размери на хранене и ги свързват с моделите на загуба на тегло за период от шест години.

Всеки участник в проучването използва приложение за смартфон, за да записва времето за сън, събуждане и хранене в продължение на няколко седмици. Това позволи на изследователите да проследят времето от първото до последното хранене за всеки субект, както и времето от събуждането до първото хранене и времето от последното хранене до заспиването.

Анализът разкрива, че няма връзка между времето на прозореца за хранене на човек всеки ден и промените в теглото през шестгодишното проследяване. Така че няма голяма разлика за загубата на тегло, ако човек яде всичките си хранения всеки ден през по-кратък прозорец спрямо по-дълъг период.