С етикети от България фалшифицирали вино за стотици евро бутилката

Италианската полиция разби мрежа за фалшифициране на едно от най-прочутите италиански вина в света. Етикетите и каси са идвали от България, предаде Ройтерс.

Фалшифицираното прочуто италианско вино Богери Сасикая е смятано за едно от най-изисканите в света и се продавано по стотици евро бутилката. Виното, което е червено, се произвежда от район по крайбрежието на Тоскана и едно от най-прочутите италиански вина от появата му на пазара през 70-те години на миналия век.

Агенти на Финансовата гвардия на Италия казаха, че мрежата за фалшифициране на виното е бутилирала по-нискокачествено вино от Сицилия в склад край Милано, като старателно са били бил възпроизведени етикетът и опаковките на оригиналното вино. Възпроизведените етикети и каси са идвали от България.

„Бутилките и опаковките са били перфектно идентични с оригиналите“, каза Дарио Сопранцети, полковник от Финансовата гвардия.

Двама мъже, баща и син, са поставени под домашен арест, а други 11 са разследвани след операцията на финансовата полиция, започнала миналата година, когато каса с фалшивото вино изпаднала от камион и била намерена край пътя.

В хода на разследването са прехванати телефонни разговори, от които ставало ясно, че фалшификаторите подготвяли 1000 каси с вино, които биха могли да се продадат всяка една за 1800-2400 евро. Касите били подготвяни за Южна Корея. От прехванатите разговори ставало ясно, че те щели да бъдат продадени за около 500 евро бройката, тоест около 70 процента от цената на оригинала, заяви Сопранцети.

Групата произвеждала по 700 каси на месец, като печелела около 400 000 евро, но не е ясно откога се е занимавала с това.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share