Съюз на хлебарите: Хлябът поскъпна с 10 стотинки

Съюз на хлебарите: Хлябът поскъпна с 10 стотинки

Цената на хляба се е увеличила с близо 0,10 лв., заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Нова тв. Това се дълби на покачването на енергията, петрола, транспорта и много други разходи.

Припомняме, че съгласно Закона за храните търговците вече не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер доставените от сутринта количества да бъдат с намалена цена.

„Моята препоръка към търговците е хлябът да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената“, заяви Кукушева, като допълни, че пандемията е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата брашното. Очакваното вдигане на цените е между 10-20%. Междувременно в условията на надигаща се икономическа криза, новината за предстоящо поскъпване се приема остро от клиентите.

„Това е основна храна, не би трябвало цените да се повишават, тъй като заради пандемията хората губят поминъка си.”, коментира потребителят Георги Бояджиев.