Съчетаваме ски с вкусна храна в Банско

Съчетаваме ски с вкусна храна в Банско

Незабравимо ски преживяване по 75-километрови писти и вкусни местни деликатеси привличат българи и чужденци в зимния курорт Банско. Неслучайно за девета поредна година той грабна приза за най-добър ски курорт на България на Световните ски награди. Най-голямото предизвикателство за скиорите в Банско е писта „Томба”, кръстена на италианския скиор Алберто Томба.

Място, където за всеки има по нещо. Освен великолепни писти, оборудвани с оръдия за сняг, но и ледена пързалка, много музеи и не на последно място, Банско е идеален и за спа ваканция. Най-големият природен дар в общината са минералните води. На територията на с. Добринище има 16 минерални извора и 2 сондажа с общ дебит 18 л/сек с температура 38-40°С. Югозападно от град Банско, в местността Мъртва поляна, се намират два минерални извора и един сондажен кладенец.

Формирането им е свързано с окарстените мрамори в Северен Пирин. Дебит – около 60 л/сек и средна температура 17°С. Един от най-големите зимни курорти на България е разположен на 925 метра надморска височина в подножието на планината Пирин – на 150 км от София и 96 км от Благоевград. На разположение на туристите е кабинков лифт, който отвежда от началната точка на лифтовата станция в град Банско до Бъндеришка поляна. Градът е свързан със ски зоната и със 7-километров ски път.

В Банско има и множество музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, седем от които са с национално значение.

В югоизточната част на национален парк Пирин, между Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 г. на това място е възстановен малък параклис на мястото на стари основи. В района се провеждат археологически разкопки, от които досега са намерени останки от крепостни стени и жилищни сгради.

През лятото ски пътищата и ски пистите могат да се използват и като маршрути за планинско колоездене. Курортът е популярен сред туристите и в летния сезон, през който могат да се практикуват различни видове дейности и спорт – катерене, езда, колоездене, планински преходи, рафтинг в района на Кресненското дефиле и др.

Запазена марка на Банско са и битовите механи, в които се сервират традиционни бански ястия. Сред специалитетите в града са капама, чомлек, бански шиш, саче, бански старец и др.

В района на Банско функционира и едно от най-модерните голф игрища в страната, което предлага отлични възможности за голф, съчетани с красива природа и чист въздух.

Местата за настаняване в Банско са повече от разнообразни и има варианти за всеки вкус и бюджет – от луксозни 5-звездни комплекси, до къщи за гости и апарт-хотели.