Съпругата на осъдения за афера с 200 бона Димитър Гамишев загуби битката с НАП

Съпругата на осъдения за данъчни престъпления бивш депутат от ГЕРБ в Гоце Делчев Димитър Гамишев – Боянка Гамишева, прибави още 3070 лв. към семейните задължения от над 200 000 лв., натрупани от половинката й.

Въпреки че сумата е нищожна в сравнение с дълга на Гамишев, Боянка Гамишева повече от 2 г. ходи по съдилища, плаща на адвокати за 2 съдебни инстанции, но накрая пак загуби делото, съобщава Струма.бг.

Тя го заведе срещу ревизионен акт от 24.02.2021 г., издаден на ЕТ „Боянка Гамишева“ от Х. Марков – началник сектор „Ревизии“, дирекция Контрол при ТД на НАП. В него бяха установени задължения за дължим данък по чл. 48, ал. 2 от ЗДДФЛ за доходи от дейност като ЕТ от 2016 до 2018 г. в размер на 2700 лв., които с лихвите скачат малко над 3000 лв.

В Благоевград Административен съд намали със стотина лeва задължението до 3070 лв., след като вещо лице доказа, че счетоводните амортизационни планове на ЕТ „Б. Гамишева” са разработени неправилно и поради това обстоятелство е налице несъответствие в осчетоводяването на амортизациите от търговеца, рефлектиращо върху декларирания финансов резултат. Намерена бе и грешка в изчисленията на данъчните.

Ексдепутатшата обаче не се примири с акта и го обжалва във ВАС, където в края на миналата седмица окончателно загуби делото. Така към задължението й от 3070 лв. се прибавиха още 607 лв., които трябва да плати на НАП за съдебни разноски.

Миналата година Боянка Гамишева имаше по-голям късмет с Темида – тя отърва санкция от 390 000 лв., които получи безвъзмездно за построяване на къща за гости в Хаджидимово, след което ДФЗ си ги поиска обратно. Причината бе откритието на проверяващите, че в непосредствена близост до къщата за гости на Гамишева е и тази на зълва й, строена отново с европейски и държавни субсидии по същата програма. Така имало функционална несамостоятелност на субсидираните къщи и доказателства за изкуствено създадени условия по отношение допустимостта за финансиране, както и условия за двойно увеличение на максимално допустимата за един бенефициент субсидия, мотивираха искането си от ДФЗ. Гамишева обаче спечели делото, след като се установи, че производството е открито на 20 ноември 2019 г., а мониторинговият период вече е бил изтекъл на 14 октомври 2019 г.

Със загубеното във ВАС дело 2023 г. се очертава доста кутсузлийска за семейство Гамишеви.

Припомняме, че през март Димитър Гамишев бе осъден на 3 години затвор условно за данъчни престъпления. Предисторията е от 2018 г., когато депутатът от ГЕРБ подаде оставка след медийни разкрития, че е продал своята фирма на малоимотен гражданин заедно с натрупаните задължения. Гамишев бе осъден да заплати на държавата над 200 хиляди лева заради неплатените данъци, а отделно от това бе постановена и конфискация на част от имуществото му.

През 2019 г. ексдепутатът получи 2 г. условно за катастрофа със смъртен случай, а миналия декември КПКОНПИ поиска да конфискува от фамилията имущество за 595 000 лв. след ревизия, показваща сериозно разминаване между доходите им и високия стандарт, който демонстрират.

Според гоцеделчевци Гамишеви почти не се мяркат в родния град и изцяло са се изселили в трите фамилни къщи за гости в Лещен и Гайтаниново, всички строени с пари от ДФЗ.