Съдят ексдепутата от ГЕРБ Димитър Гамишев за 202 хил. лв. неплатени данъци

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев от Гоце Делчев застава пред съда по обвинение на Окръжната прокуратура в Благоевград за укриване на данъци.

Той бе избран за народен представител през 2017 г. от листата на ГЕРБ в областта. Мандатът му беше прекратен предсрочно през март 2018 г. по негово искане. Мотивите му тогава бяха, че има проверка на НАП за неплатени данъци. След това си подаде оставката и като общински председател на партията в родния си град.

Сега разследването на прокуратурата е приключило и обвинителният акт е внесен в съда.

Гамишев е бил едноличен собственик на капитала, съответно представляващ и управляващ търговското дружество “Гамишев-НКБ” ЕООД със седалище в Гоце Делчев. Основната дейност на фирмата била строително-монтажни работи. През октомври 2015 г. от НАП започнали ревизия на фирмата. Проверката включвала задълженията по Закона за данъка върху добавената стойност и по Закона за корпоративното подоходно облагане през конкретни периоди от 2010 до 2015 г. Ревизията приключила с влязъл в сила ревизионен акт. С него не било признато приспадане на данъчен кредит по доставки от десет фирми по съмнения, че те няма как да направят такива. Гамишев обжалва акта на данъчните, но административното дело още не е приключило. Междувременно е сезирана и прокуратурата. Така започва и наказателно дело срещу депутата, според което той е извършил и престъпление.

Гамишев представил пред данъчните документи, за да докаже плащания по договорите с кухите фирми – вносни бележки за преводи по банков път. В действителност обаче такива реално не били извършвани, което е видно както от банковите документи, така и от посочените в тях банкови сметки, които нямат нищо общо с доставчиците. Разследването показало, че управителите и собственици на фирмите, с които Гамишев сключвал договори, са пациенти на психиатрична болница, социално слаби или различни от тези, вписани като собственици в Търговския регистър. Освен това във въпросните фирми нямало нито работници, нито техника. Нямало никакви документи за посочените доставки. Въпреки това Гамишев многократно предоставял на счетоводителя си фактури по нереални сделки за осчетоводяване.

Ексдепутатът отразил фиктивните сделки и в справки-декларации по Закона за ДДС пред НАП за 4 последователни години. Според прокуратурата той е ползвал фалшиви документи и такива с невярно съдържание при водене на счетоводството. Така приспаднал и не платил 135 хил. лв. ДДС и 67 хил. лв. корпоративен данък – общо 202 хил. лв.

Преди година Гамишев получи 2 г. условна присъда и 3 г. забрана за шофиране заради катастрофа със смъртен случай. Инцидентът бе от 2014 г., когато Гамишев блъска пешеходеца Иван Жбантов в село Копривлен. Според обвинителния акт той е карал с 68 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Пешеходецът е починал в болницата.

Гамишев има 3 къщи за гости – две в с. Лещен и една в с. Гайтаниново. Те са на фирми на съпругата, снахата и други роднини. За тях е ползвал финансиране по европроекти за общо 1 млн. лв. И трите къщи работят като такива и приемат туристи.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share