Съдът съжали болния Цар Киро, намалиха присъдата му на 8 месеца

Съдът съжали болния Цар Киро, намалиха присъдата му на 8 месеца

Кирил Рашков, известен повече като Цар Киро, получи 8 месеца затвор за държане на живак и търговия с археологически обекти. Присъдата е на Върховния касационен съд и е окончателна.

Делото е образувано по жалби на самия ромски бос Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу присъдата на апелативния спецсъд, с която частично е отменено наказание, дадено от спецсъда.

С първоинстанционната присъда Радослав Петров беше осъден за държане на амфетамин и разпространението му на 7 г. затвор и глоба в размер на 50 000 лв.

Цар Киро получи 2 г. затвор и глоба от 10 хил. лева за държане без надлежно разрешение на живак и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани.

Симеон Илиев получи 1 г. условно за държане на археологически обекти.

Михаил Демерджиев бе наказан с 2 г. условно за придобиване, държане и разпространение на амфетамин и за държане на огнестрелни оръжия без разрешение.

В жалбата си до ВКС Кирил Рашков посочвал, че няма доказателства, че той е извършил престъпленията, за които е осъден.

В решението на върховните магистрати се казва: „Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения“.

Неоснователни са и оплакванията по отношение на осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Според върховните съдии апелативният спецсъд подробно е обосновал извода си, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

Тричленният състав на ВКС приема за основателно обаче искането за намаляване размера на наложените на Рашков наказания. Основната причина е здравословното му състояние и напредналата му възраст.

В решението на ВКС пише: „Към настоящия момент подсъдимият Рашков е на близо 79 години и страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания. По делото е налице обилна медицинска документация, от която се установява, че той страда от сърдечна недостатъчност с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново изчерпване, хронична бъбречна недостатъчност и хроничната обструктивна белодробна болест. Налице са данни, че се нуждае от лечение в спешен порядък за подпомагане на функциите на сърцето. Всички тези обстоятелства дават основание на касационния състав за извод, че наложените наказания не съответстват на изключително тежкото му здравословно състояние и следва да бъдат намалени.“