Съдът решава пак за дрогирания кмет на Калояново

Пловдивският административен съд се произнася до дни дали отстранява от поста кмета на Калояново Георги Георгиев.

Той разгледа жалбата на Красимир Димов от Сухозем, който сезира магистратите, че въпреки осъдителната си присъда от 12 ноември, кметът продължава да изпълнява задълженията си в нарушение на закона.

Първоначално 65-годишният Димов отнесе въпроса до Общинската избирателна комисия в Калояново, но тя отказа да отстрани кмета. Тогава будният жител на Сухозем се обърна към Административния съд. Той обаче му даде 3-дневен срок, за да обясни в какво качество е подал жалбата.

„Отговорих, че кметът е осъден за шофиране след употреба на дрога, а Законът за местното самоуправление е категоричен, че има ли влязла в сила присъда, общинската избирателна комисия е длъжна да го освободи“, обясни пред 24plovdiv.bg Димов. Той припомни, че 7 от членовете на ОИК в Калояново са гласували Георгиев да не бъде кмет, а Ангелинка Якова, Маргарита Шахънска, Петя Катанска и Пламен Нанов са гласували против. Така не е било събрано нужното по закон квалифицирано мнозинство.

„Общинската избирателна комисия няма право да тълкува, тя е длъжна да изпълни решение на съда и да приложи закона“, коментира Димов.

Магистратите вчера са разгледали казуса и предстои да се произнесат.

Георги Георгиев е втори мандат кмет на Калояново от СДС. Той бе заловен на 10 ноември да шофира след употреба на кокаин и прекара 24 часа в ареста. Два дни по-късно се споразумя с прокуратурата, като договори наказание от 8 месеца лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок, 400 лева глоба и година и половина без право да шофира.

Previous post Задава се последното слънчево затъмнение за 2020-а, ще настъпят ли катаклизми?
Next post Тежка депресия: Жана Бергендорф се пропила от мъка