Съдия Калин Калпакчиев: Депутати ругаят и командват членовете на ВСС

„Трябва честно да се проведе разговор във Висшия съдебен съвет (ВСС), но и не само, как се стигна дотук и защо членове на ВСС, които гласуваха за неговото отстраняване, само до преди няколко месеца бяха неговите най-върли привърженици“. Това коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ съдия Калин Калпакчиев, бивш член на Висшия съдебен съвет и бивш председател на Съюза на съдиите в България.

В понеделник с гласовете на 16 от членовете на ВСС Иван Гешев беше отстранен от поста главен прокурор. Много от тези, които гласуваха „за“ на 12 юни, гласуваха „против“ при разглеждането на предишните искания за отстраняването на Гешев през 2022 година.

„Аз съм бил свидетел на дискусии и разговори, в които ясно се вижда, че много често членовете на ВСС не са изразители на своята собствена воля, те са проводници на чужди, и то партийни, интереси. Бил съм свидетел как по време на заседание на ВСС депутати се обаждат на членове на ВСС и им казват какво да правят. Аз съм го чул с ушите си. Това, което се случва тези дни, осветлява за пореден път тази политическа инфилтрация на съдебната власт и показва, че трябва да има промяна. Преди промяната трябва честно да кажем защо се стигна дотук и какво позволява членовете на ВСС“, коментира съдия Калпакчиев.

„На предишното заседание на ВСС министърът на правосъдието Атанас Славов даде сериозна заявка, че ще насрочи заседание, на което да се говори за зависимостите на членовете на ВСС. Част от вносителите на предложението Гешев да бъде освободен твърдяха, че са били притискани от главния прокурор, след като са подали предложението. Той твърдеше, че те са били притискани от политически партии да подадат това заявление“, припомни Калпакчиев. Според него президентът Румен Радев няма да забави сега издаването на указа за освобождаването на Гешев.