Схващането в тила – сигнал за опасен холестерол

Схващането в тила – сигнал за опасен холестерол

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се намира в мембраните на всички клетки и е отговорно за тяхното образуване. В същото време високото ниво на холестерол може да доведе до заболявания на сърдечносъдовата система. Ето защо е важно да се знае какви са симптомите, че нивото на холестерола е надвишено.

Обикновено високият холестерол не се придружава от никакви ясно изразени признаци; само кръвен тест ще помогне да се идентифицират със сигурност нивата. Ако въпреки това започнат да се появяват необичайни явления, това показва пренебрегван процес. Способността за разпознаване на крайния етап обаче е също толкова важна.

Високите нива на холестерол често причиняват болка в ръцете и краката. Факт е, че холестеролните плаки запушват кръвоносните съдове в крайниците. Потокът на кръв е нарушен и провокира болка. В някои случаи холестеролът не спира, а заради удебелявания се намалява притокът на кръв. Това може да се усети като необичайно изтръпване в ръцете и краката.

Запушването на артериите около сърцето ясно се показва от болка в гърдите от лявата страна. Може да се простира до шията. Това често сигнализира за инфаркт. Последният признак е главоболие в тила, което се повтаря редовно. Това предполага, че плаката запушва кръвоносните съдове в областта на главата. Ако не предприемете действия, това състояние може да доведе до инсулт.