Суров сусам и мед – ето за какво помага много!

Сусамовата паста тахан е традиционен за източната кухня сос от сусам. В зависимост от вкуса, който смятате да получите, към тахана се добавят различни съставки като мед, чесън, лимонов сок, червен пипер, сол.

Д-р Карла Леал разказва за ползите от суровия сусам: Таханът с ядки има неутрален вкус, което го прави отлична основа за кулинарни експерименти. Освен това е много здравословен продукт, богат на мастни киселини, микроелементи и витамини. А ако съчетаете сусамовата паста с мед и ядки, ще получите концентрат от полезни вещества с различни свойства.

1. Укрепва имунната система

Сусамово-медената паста има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Тя възпира възпалителните процеси в тъканите и ставите и осигурява правилното усвояване на желязото, без което са невъзможни правилните имунни реакции на организма. В нея се съдържат ензими, които имат антибактериална активност. Потиска развитието на гъбички и патогенни микроорганизми. Укрепва и повишава ефективността на имунния отговор при увреждане на организма от вируси и гъбички.

2. Нормализира функционирането на кръвоносната система

Сусамът и ядките съдържат спектър от незаменими мастни киселини. Те не се произвеждат от тялото, но са необходими за осигуряване на нормалното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Достатъчното ниво на ненаситени мастни киселини в менюто ви значително намалява риска от атеросклероза и хипертония и нормализира функционирането на сърдечно-съдовата система.

3. Предпазва от диабет

Медът, разбира се, не може да се счита за диетичен продукт. Той е богат на натурални захари, които стимулират производството на глюкоза в тялото и повишават кръвната захар. Следователно консумацията на мед при диабет е забранена. Но като превантивна мярка, вместо индустриално произведени сладкарски изделия, съдържащи рафинирани захари и трансмазнини, може да консумирате мед в малки количества.

4. Заздравява костите

Сусамовите семена са растителен източник на лесно усвоими калций и фосфор. Тези минерали са необходими на тялото за образуване на костна тъкан. При техния дефицит се развиват крехкост и чупливост на костите. В зряла възраст дефицитът на калций и фосфор е изпълнен с развитие на остеопороза.

5. Подобрява състоянието на кожата

Мастните киселини са концентрат от витамините А и Е, необходими на организма за производството на колаген. Колагеновите влакна служат като рамка на кожата, придавайки й еластичност и плътност. С възрастта интензивността на обновяването на колагеновите влакна намалява, което води до увисване на кожата и загуба на форма. Храните, богати на витамини А и Е, спомагат за поддържането на колагеновата рамка.

Как да приготвим сусамово-медена паста?

Смилате 200 грама сусам в блендер. Не е необходимо семената да се сушат предварително в тиган или микровълнова печка. Под въздействието на високи температури мастните киселини се разрушават и в продукта не остава никаква полза.

Добавяте две супени лъжици зехтин. Нерафинираното студено пресовано масло ще добави вискозитет към сместа и ще позволи на съставките да се смесят добре. Поставете 50 грама ядки (орехи, лешници, бадеми) в блендер. Смилате ги и смесвате със сусамовата смес. Ядките ще придадат на тахана приятен вкус и ще подобрят неговите полезни свойства. Добавяте 200 грама мед и разбърквате.

Дори медът да е гъст, не го разтопявайте на водна баня, а още по-малко в микровълнова фурна. Под въздействието на температури над 40 градуса ценните ензими в продукта рязко намаляват и губят биологична активност. Благодарение на мастната консистенция на пастата, дори плътният мед ще се разпредели равномерно, когато се смеси в блендер.

Вкусът на получената смес наподобява този на добре познатата ни тахан-халва, така че ще бъде вкусна и здравословна алтернатива на индустриално произведените десерти. Трябва да я съхранявате на хладно място, далеч от слънчева светлина, най-добре в хладилника.