Сунак търси най-ефективния начин да помогне на Киев

Британският премиер Риши Сунак заяви, че изпращането на изтребители на Украйна ще изисква месеци, ако не години на обучение и че той търси най-ефективния начин да се помогне на Киев да спечели победа. Това става след като в сряда бившият премиер Борис Джонсън разбуни духовете с изявление, че няма основания да не се изпратят бойни самолети в подкрепа на Украйна.

В интервю за Пиърс Морган, по „TalkTV“, по повод на първите му 100 дни на управление, Риши Сунак каза по повод на войната в Украйна, че Великобритания винаги разговаря с украинците за „най-правилната подкрепа, от която имат нужда“. Той отбеляза, че страната му е била една от първите взели решение да изпратят модерни танкове на Украйна и е била последвана от други.

Що се отнася до изтребителите обаче „те са изключително прецизна техника и изискват месеци и дори години хора да бъдат обучени да ги управляват“, изтъкна премиерът, предаде „БНР“.

По-рано министърът на отбраната Бен Уолъс също предупреди, че снабдяването на Украйна с изтребители „Тайфун“ и Ф-35, които са на въоръжение в кралските военновъздушни сили, не са „магическата пръчка“, с която ще се реши войната. Бен Уолъс заяви това в Портсмут, на съвместна пресконференция с неговия австралийски колега Ричард Марлс.

Американците засега отказват призивите да изпратят техни изтребители Ф-16, но някои други от западните партньори, включително поляците, сериозно подкрепят инициативата.

Западните съюзници и украинците смятат, че има ясни признаци, че руските въоръжени сили готвят голяма офанзива, която вероятно ще съвпадне с първата годишнина от войната на 24 февруари.