Страшно на пътя: 10 239 пияни и надрусани шофьори за 11 месеца

10 239 са пияните и дрогирани шофьори, заловени от Пътна полиция от началото на годината до края на ноември. За същия период през миналата година са били с 1000 по-малко, въпреки че през тази имаше ограничения заради пандемията и пътуващите са значително по-малко.

Синът на шефката на поземлената комисия в община Годеч е един от всички 10 239 безотговорни шофьори, пише “24 часа”. В петък той е заловен пиян зад волана на служебната кола на майка си. Дрегерът отчел 0,8 промила алкохол в кръвта. Книжката му е взета и ще бъде глобен с 1000 лв. В по-голяма беда обаче е майка му. Тя няма право да дава служебната си кола на никого. Възможно е да я подведат под отговорност, че е дала автомобила на пиян шофьор, също както майката на Кристиан Николов, който уби Милен Цветков през април.

4084 от пияните водачи, заловени през тази година, вече са получили и наказателни постановления, в които пише сумата на глобата им. Процедурата е такава, че при спиране на пиян или надрусан водач се съставя акт. В него само е упоменато какво е нарушението. Макар санкциите да са твърди – за алкохол от 0,5 до 0,8 промила – 500 лв. и без книжка за 6 месеца, и двойни наказания за всеки, карал от 0,8 до 1,2 промила, те се получават с издаване на наказателното постановление. Едва след получаването на документа, глобата става дължима. Преди това пътните полицаи вземат синия талон и шофьорът има право да кара с акта един месец. Самото наказателно постановление се взема от районното или областната дирекция на МВР, където е установено нарушението. Едва тогава шофьорът взема обратно синия си талон.

Заловените с дрога и алкохол над 1,2 промила пък директно отиват на съд. Същото важи и за пияните водачи, причинили катастрофи. Те са 725 от началото на годината. Над 160 от тях са дело на младежи до 25 г.

Един от тях е Иван Йорданов от Сливен. На 26 ноември той седнал зад волана на колата си с 2,12 промила алкохол в кръвта. Возил още 4-има души след солидната почерпка. Загубил контрол над автомобила, излязъл от пътя и се забил в дърво. Един от пътниците загинал, другите пострадали по-леко. Вчера прокуратурата поиска Йорданов да остане за постоянно в ареста и съдът се съгласи.

Същия ден полицаите заловили и тираджия, седнал зад волана с рекордните 2,66 промила алкохол в кръвта. Шофьорът бил поляк, който опитал да влезе в страната през Дунав мост 2. Тъй като е чужденец и може да се укрие, съдът е оставил мъжа за постоянно в ареста.

И докато пияните водачи получават присъди, дрогираните се разминават с административни глоби. Причината е, че повечето са с чисти досиета. Предвидената санкция в закона е до 3 г. затвор. В такъв случай прокуратурата е длъжна да освободи от наказателна отговорност обвинените. Така те получават глоба от 1000 до 5000 лв. и продължават да се водят неосъждани.

Previous post Чистка в ГЕРБ: Пламен Нунев и Лъчо Мозъка изхвърчат
Next post Сделката на годината: Продадоха „Bepeя“ за 1,2 млрд. лв.